torsdag 23 juni 2011

Checklistan

När vi beslöt oss för ett Älvsbyhus och skrev köpesavtalet med försäljan så fick vi kort därefter en pärm hemskickad till oss. Där bland de första sidorna finns en checklista :-) Ni måste förstå glädjen, jag som älskar listor från första början håller just denna extra kär. Vi har aldrig byggt ett hus eller överhuvudtaget ägt ett så en checklista ÄR bra. Där står det utförligt i vilken ordning allt ska ske och om det är vi eller Älvsbyhus som fixar det som står på tur. Det vi har gjort hittills är:
  • Beställa nybyggnadskarta där Älvsbyhus sen ritar ut huset, det behövs för bygglovet.
  • Skriva på köpesavtalet, vi hade ett möte med husförsäljan där vi gjorde val av husmodell och de tillval som kändes aktuella (Dubbelgarage, helvita MDF-köksluckor, vridfönster, extra balkongdörr i köket, extra sovrum m.m m.m)
  • Kontaktat kvalitetsansvarig, vi valde den som Älvsbyhus rekommenderade.
  • Skickade in bygglovsansökan till stadsbyggnadskontoret. Älvsbyhus hade hjort iordning papprena färdigt för oss, det var bara se till att allt stämde och signera. Efter ca 2 veckor fick vi ett "bygglov beviljat" på posten :-)
  • Därefter skrev vi på entreprenörsavtalet, där det står vad vi som husköpare har för skyldigheter och vice versa. Samt våra tillval och när inbetalningarna till Älvsbyhus ska ske.
  • Färgvalen gjordes härnäst, det var begränsade valmöjligheter men vi tror att vi hittat något som blir bra. Det blir mycket vitt på väggarna med någon fondvägg här och där och ek på golvet.
  • Fabriksorden: där vi gick igenom tillvalslistan och funderade om det var något vi ville ändra (en ändring var att gå från svart till rött tak). Gjorde även alla eluttagstillval.
  • Byggsamråd på kommunen. Där vi, kvalitetsanvarig och byggnadsinspektören gick igenom vårat bygglov, energiberäkningen, grund och markarbeten, byggfelsförsäkring samt lite andra grejer. Vi fick ett ok men med några kompleteringar på pappersarbete.
Jag kan ha glömt något... men ni får iaf en uppfattning hur våran bearbetning av checklistan går :-) Fortsättning följer.

4 kommentarer:

  1. Maria Granström29 juni 2011 kl. 22:16

    Så kul det verkar att bygga hus. En massa att tänka på förstås, men kul! Jag ville också bygga nytt men inte Fredde. Nu ångrar han det ibland, alldeles försent...! Ha det bra, hälsa Erik.

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen kul och det är mycket att tänka på men värt all huvudbry. Vi får väl se vad vi tycker när allt är klart :-) Ni har så fint hus så inte ska ni behöva ångra er. Ha det bra ni med, Erik hälsar tibax och hälsa du med.

    SvaraRadera
  3. Kan man få högskolepoäng i husbygge? Inte anade jag att det var så här mycket! Inte konstigt du varit i andra tankar ;-)

    SvaraRadera
  4. Ingen dum ide Gabriella! Borde fråga Birgitta om jag kan få tillgodoräkna det här istället för rapporten ;-) och mina tankar har verkligen varit på annat håll mellan varven den här våren...

    SvaraRadera